HTML

Bélabá mondja a magáét

zene, filo, némi politika és sok bélaság

Címkék

Friss topikok

  • KOPP: maps.google.hu/maps?q=cig%C3%A1nybokor&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&ei=uMwtU... (2013.09.09. 15:28) Van rendes is...
  • KOPP: www.youtube.com/watch?v=fuzp4XX-3Gs Remélem működik még a drótpostás... Milyen nótát találtam?...... (2013.09.07. 18:37) Meghatalmazásos
  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @csongorbela: A pénzbehajtás részével teljesen egyetértek. :) Akadályozom is minden elérhető módon... (2012.09.12. 18:29) Szigorú
  • kisbe'laba': mint ha rólam írtad volna ezt :-) (2011.11.17. 23:58) H-Land

Linkblog

2008.10.20. 10:26 csongorbela

fenntarthatóság

Érdekesen kapcsolódik az Alterglob egyik bejegyzése az előző postomhoz.
De ami miatt ezt muszáj megemlítenem, az mégis inkább a bejegyzésre írt második komment a panelekről:
"van olyan hitel, amely nem fenntarthatalan, pl. a panelakások fűtéskorszerűsítése. láthatóan csökken a jövőbeli fogyasztás (ez még ökológiailag is jó), kitermeli a hitelt, és csökkenti a jövőben szükséges pénzügyi és ökológiai erőforrásokat."
ami ezt a választ csikarta ki belőlem:

A panelek korszerűsítése sem fenntartható hitelezés, mert a panelek korszerűsítve is sokkal pazarlóbbak, mint egy téglaház (pláne vályog).
Megépítésük volt a fenntarthatatlan hitelezés, hiszen gyorsan és olcsón ment, az építők pedig arra számítottak, hogy nem számít a falakon kiömlő meleg, hiszen elfér a nagyobb radiátor és elég a szén.
Az egyedül fenntartható lépés a panelekkel kapcsolatban az a fenntarthatatlanságuk elismerése és lebontásuk lenne.
És itt a hiba a gondolatmenetben is, mert ki beszéli meg ezt azokkal, akik benne laknak, s ez egyetlen vagyonkájuk? Ha senki nem veszi meg tőlük - miután szép lassan mindenki belátja, hogy nem kell ilyet venni - ők nem tudnak belőle kiszállni. A rendszer vagy önműködően elér odáig, hogy össztársadalmi szinten, közmegegyezés segítségével kiváltjuk a paneleket (hiszen annak idején szintén össztársadalmi szinten segített a lakáshiány "lekűzdésén") vagy hagyja elértéktelenedni ezeket a lakásokat, megszűntetni minden fenntarthatatlan támogatást és a benne lakó emberek, majd valahogy kimásznak önerőből.

De egyik "forgatókönyv" sem irányítható - felülről nem fog s nem is tud senki ilyen közmegegyezést kikényszeríteni, de lebeszélni sem a bentlakókat és rákényszeríteni valami más megoldás kiizzadására - bármelyik út lesz is, az magától fog bekövetkezni.
Az egyetlen (passzív) lehetőség az irányításra a választási szavazat súlyával mérhető: nem veszek ilyen lakást.

Paneles kommentem mindössze annyiról szólt, hogy egyetértek a fenti bejegyzéssel, miszerint sem ökológiailag, sem pénzügyileg nem fenntartható tovább nyújtózkodni a takarónknál, s minden ilyen lépés a jövő felélése.
Továbbá azzal is egyetértek, hogy az ökológiai és a pénzügyi vonal szorosan összefügg. Mindkettő mögött az emberek kényelme és telhetetlensége áll, aminek okán az emberek minden önkorlátozásra buzdító javaslatot félresöpörnek, akármilyen ésszerűen fogalmazzuk is meg őket! És ez nem csak a nyugdíjért szavazó, meg a segély mellé hitelből plazmát vásárló emberekkel van így, hanem a társadalom minden szintjén: a szinthez mérten.
A racionális ember pedig így szügségszerűen kerül a középrétegbe, s fizeti meg előbb utóbb a "szélsőségesek" agyatlanságának árát.

Szólj hozzá!

Címkék: filo


A bejegyzés trackback címe:

https://belaba.blog.hu/api/trackback/id/tr142262155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása