HTML

Bélabá mondja a magáét

zene, filo, némi politika és sok bélaság

Címkék

Friss topikok

  • KOPP: maps.google.hu/maps?q=cig%C3%A1nybokor&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&ei=uMwtU... (2013.09.09. 15:28) Van rendes is...
  • KOPP: www.youtube.com/watch?v=fuzp4XX-3Gs Remélem működik még a drótpostás... Milyen nótát találtam?...... (2013.09.07. 18:37) Meghatalmazásos
  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @csongorbela: A pénzbehajtás részével teljesen egyetértek. :) Akadályozom is minden elérhető módon... (2012.09.12. 18:29) Szigorú
  • kisbe'laba': mint ha rólam írtad volna ezt :-) (2011.11.17. 23:58) H-Land

Linkblog

2023.06.19. 10:44 csongorbela

Kell-e femili: Az idő

Kedves Ti!

Drága nagyanyám, akit sokan csak Klári (néni)nek ismertek eltávozott.

Elmondhatatlan, amit hosszú és nyilván küzdelmes és áldozatos élete során adott, nem csak gyerekkoromban. 94 évesen fogalmazta csak meg, hogy ez neki is mennyire fontos volt, hogy neki is ez adott erőt fia (édesapám) és másik unokája korai halála után.

Talán hibaként is felfoghatnám, hogy nagyanyám a saját őseiről a Neusinger családról igen keveset beszélt nekem így ásva el saját gyermekkori traumáit és a család sajátjait. Csak most, utolsó hónapjaiban tudtam „kiszedni” belőle ezeket. Hibaként is nézhetném, de emellett rengeteget mesélt a Martosokról, szinte mindent megtudhattam tőle Mayer és Tomka őseimről és oldalági rokonaimról. Mindamellett, hogy nem feledte, hogy honnan jött, hogy ki az a Neusinger Klára, arra fordította az erejét, hogy Martosné legyen.

Felelősséget is jelentett ez nekem, hogy a zenei tehetség, amelyért nagyapám oly sokat dolgozott és édesapám is rövid élete során hordozott tovább éljen. Ő volt a legerősebb és utolsó kapocs, ami ezekhez a múltbeli családi erőkhöz kötött.

Mindhárom gyermekemben ott él tovább a zene, mely talán nem is az én érdemem. Mindhárman a színészet felé fordultak, Hanga lányom épp kézhez veszi a diplomáját és a Nemzeti színésznőjeként dolgozik, öccsei is ugyanebbe az irányba indultak, de mindhármukban ott csillog a zene is. Sőt a legkisebbik nagy erővel gyakorolja a zenészlét feladatait is.

Nagy öröm volt számomra velük stúdióba vonulni és elkészíteni velük ezt a búcsút, amit még ő is hallhatott. Mindhárman először csináltak ilyet, és nagy lelkesedéssel dolgoztak meg érte.

Nagyot fordult épp az életem, talán ezért is várt ő mostanáig, hogy egy utolsó lökést adjon. Már jó ideje várta, hogy mehessen. Elvégzett már mindent, megnyugodva távozott. Gyászom mellett ott van az a furcsa érzés is, hogy ez így a legjobb. Csak remélni tudom, hogy kaptam abból az erőből, ami benne volt egész élete során, amivel annyiszor tolt engem is az utamon.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://belaba.blog.hu/api/trackback/id/tr5018149266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása