HTML

Bélabá mondja a magáét

zene, filo, némi politika és sok bélaság

Címkék

Friss topikok

  • KOPP: maps.google.hu/maps?q=cig%C3%A1nybokor&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&ei=uMwtU... (2013.09.09. 15:28) Van rendes is...
  • KOPP: www.youtube.com/watch?v=fuzp4XX-3Gs Remélem működik még a drótpostás... Milyen nótát találtam?...... (2013.09.07. 18:37) Meghatalmazásos
  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @csongorbela: A pénzbehajtás részével teljesen egyetértek. :) Akadályozom is minden elérhető módon... (2012.09.12. 18:29) Szigorú
  • kisbe'laba': mint ha rólam írtad volna ezt :-) (2011.11.17. 23:58) H-Land

Linkblog

2012.05.10. 11:16 csongorbela

Csillagos (v)ég

Terjed a hír: bezár a Csillag.

Nem jó hír. Nem vagyok törzsvendég, de elég gyakran megfordulok azért ott. Ha csak egy étterem lenne, nem siratnám.
De sokkal több ez annál. Írhatnám most, hogy több, mint 100 éves (még az 1800-as évek végén nyílt), meg hogy retrofílling, meg hangulat és egyebek. Írhatnám, hogy a fene egye meg a gazdasági helyzetet, hogy egy ilyen a maga egyszerűségében nagyszerű hely...
Minek? Pár napja tele van vele a net, irány a gugli "Csillag Pécs" kereséssel és máris lehet Dunát rekeszteni. Írom inkább, hogy mi az, ami ezeken túl nagyon értékessé teszi.

Nem vagyok az átlagnál erősebben étterembe járó ember. Néha megfordulok egy-egy helyen. De az eddig megismert helyek közül egyet tudok mondani a Csillagon kívül, ahol ugyanezt éreztem. A Szabadság úton volt egy kis presszó. Körözöttes kiflit lehetett kapni, meg kávét, és egyéb ilyen egyszerűségeket. S volt ott egy korosodó főúr, aki a VENDÉGLÁTÓ volt. Nemtudom én ezt részletezni, hogy mitől. A hangnem, a szóhasználat, a méltóságosan alázatos viselkedés, a vendégek felé tett gesztusok. Mindig akkor "vendégeskedtem" csak ott, amikor a közeli hangstúdióban dolgoztunk, s kiugrottunk egy kávéra. Ott sem voltam törzsvendég. De akkor is azt gondolom, hogy kár, amikor egy ilyen hely bezár.
A Csillag is ennek a szakmai hozzáállásnak az utolsó mohikánja. Persze, hogy legtöbbször menüt eszek, hisz olcsó, éppen elég egy ebédre és nem utolsó sorban egy jó konyha terméke. Ütnek nekem tükörtojást a főzelékre a fasírt helyett, mert nem eszek húst. Az igazi vonzerő viszont a profi vendéglátó SZAKMA hangulata. Időutazás ez a javából és elsősorban nem a kockás viaszkosvászon, meg a kopott padló és a szakadt függöny miatt. Olyan, mint a bőr és ragasztószagú cipészműhely a hajlott hátú mesterrel, aki a szemüvegét az orra hegyére tolva kalapál és a kezét a kötényébe törli, mielőtt a fejét ingatva a kezébe veszi a feslett Converse csukámat.

Igen. Szentimentális vagyok és bizonyára öregszek is szép lassan, hogy a MÚLT érintése így hat rám.

Siratom a Csillagot. Siratom csendesen.

Fekatis barátommal összechateltünk, hogy akkor menjünk már oda ebédelni, itt a remek alkalom. Leültünk szép csendesen, kiválasztottuk a két menü közül a megfelelőbbet, megbeszéltem a pincérrel, hogy a fasírt helyett a tükörtojás...
Odajött egy fotós és azt kérte hadd fotózzon, mert szeretne életképeket készíteni egy a halódó étteremről íródó cikkhez. "Persze öreg, kattingass csak nyugodtan" egyeztünk bele, nem fáj egy kis közszereplés. Leült mellénk egy huszonéves srác, bemutatkozott és egy perc múlva megbeszélte a pincérrel, hogy mit enne. Aztán megkérdezte:
- Ti is a flashmobra jöttetek?

Flashmob! LoL, ikszdé, wov, apikám...
No igen. Az arckönyvön csoport alakult a Csillag megmentésére, ahol több napos csoportosan elkövetett Csillagban ebédelést szerveztek, petíciót írtak az önkormányzatnak a magas bérleti díj ügyében és más finom eszközökön agyalnak. Tulajdoképpen én is ilyen úton értesültem a hírről... mert modern módon kocka vagyok, ezt tudni kell - bár a flashmobról nem tudtam és csak mosolygok, hogy Fekatissal magunk is kitaláltuk erre a magunk kétszemélyes flashmobját. Nomeg tetszik is, hogy ezt így hívhatjuk.
Teltház lett. Nem mindennapos. És persze nem hiszem, hogy ez megmenti a mi kis "cipészműhelyünket" hisz minden bizonnyal ez is csak egy két napos csoda, de hát ki tudja!
Az akció mindenesetre megkapó, hisz egy csomó olyan ember mozdult meg, akinek végül is - velünk együtt - nem sok emléke lehet fiatalsága okán a Csillag régi napjairól, s első ránézésre életvitelét tekintve sem valószínű, hogy gyakran (vagy akár valaha is!) vendége lenne ennek a patinás helynek. Tán csak Charlie dalából kapisgálják a hangulatot:

"Ha ezt a helyet bezárják
majd valahova megyünk tovább
egy pár körre futja még
és nem beszéltünk nagyon rég
A szöveg, hogyha beindul
megy hajnalig, vagy azon is túl
Úgy kezdődnek a mondatok:
ugye emlékszel? és ugye tudod?"...

Hátha.
Szeretem a fészbúk-generációt!

Szólj hozzá!

Címkék: közélet filo


A bejegyzés trackback címe:

https://belaba.blog.hu/api/trackback/id/tr964499995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása