HTML

Bélabá mondja a magáét

zene, filo, némi politika és sok bélaság

Címkék

Friss topikok

  • KOPP: maps.google.hu/maps?q=cig%C3%A1nybokor&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&ei=uMwtU... (2013.09.09. 15:28) Van rendes is...
  • KOPP: www.youtube.com/watch?v=fuzp4XX-3Gs Remélem működik még a drótpostás... Milyen nótát találtam?...... (2013.09.07. 18:37) Meghatalmazásos
  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @csongorbela: A pénzbehajtás részével teljesen egyetértek. :) Akadályozom is minden elérhető módon... (2012.09.12. 18:29) Szigorú
  • kisbe'laba': mint ha rólam írtad volna ezt :-) (2011.11.17. 23:58) H-Land

Linkblog

2011.01.27. 15:03 csongorbela

Túlcsordult

Ha valaki átlépte a határt, de te is csak akkor veszed észre, amikor vissza akar lépni, akkor hogyan kell ajtót nyitni?

Az élet számos területén érhetik az embert olyan behatások, amelyek túl vannak tűrőképessége határain. Kormányok, ismerősök, szomszédok, barátok léphetik át ezeket a határokat. Mindegyik "határsértő" más reakciót vált ki az emberből, mindegyiknél máshol van a határ, egyiktől kicsit többet, másiktól kicsit kevesebbet fogadunk el. De egy biztos: a határsértés olyan sérüléseket okoz az emberben és a kapcsolatban, amelyek nem ritkán bizonyulnak maradandónak.

Van, hogy a határsértő meggondolja magát, esetleg meg is bánja tettét. Milyen esélyei vannak annak, hogy a sérülések ellenére fátylat lehessen borítani a történtekre?

  • Egy kormány esetében kiszolgáltatottak vagyunk, de tán éppen ezért könnyebb is megharagudni, aztán pár év múlva büntetni.
  • Az ismerős és a szomszéd esetében legfeljebb nem kell vele szóba állni.
  • A barát esetében áll a határ a legtávolabb, de annak átlépése éppen ezért sokkal súlyosabb következményekkel járhat.

A felsoroltak tanulságából kiindulva tán a szomszéd/ismerős esetében a legkönnyebb megbocsátani, s a kormány esetében a legkönnyebb haragtartást fogadni. A barát esete pedig a legnehezebb. Ott már nem elég a szándék.
Egyrészt már a határ átlépésének folyamata közben is többmindent megtesz az ember, hogy megértse (és megértesse), mi folyik. Megtesz mindent, hogy elkerülje azt a lépést, ahonnan nehéz visszalépni. Ha ezek hiábavalónak bizonyulnak az még súlyosabbá teszi az utolsó lépést. Másrészt nem mindegy, hogy a határsértő mennyi lépést tesz még a túloldalon, és mennyi ideig áll ott. A másik két esetben tán ezt nem is tartjuk annyira fontosnak, mint a barátságban.

Azt hiszem mindhárom viszonyban vannak azonban minősített esetek, amikor azt az ajtót már hiába rángatja akár mindkét fél: az nem nyílik többet. A bizalom a legfontosabb szó, erről énekel nekem Cserháti Zsuzsa: "Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem, csak kezeli minden nap."
Mit tehet az ember egy ilyen sérüléssel? Kilépni a legegyszerűbb mindhárom példa esetén, vagy esetleg bosszút állni. De ha inkább maradni szeretnénk...

Judit jutott még eszembe és egy másik idézet: "add a kulcsot, mert szeretlek."

Szólj hozzá!

Címkék: politika napló filo


A bejegyzés trackback címe:

https://belaba.blog.hu/api/trackback/id/tr472618317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása