HTML

Bélabá mondja a magáét

zene, filo, némi politika és sok bélaság

Címkék

Friss topikok

  • KOPP: maps.google.hu/maps?q=cig%C3%A1nybokor&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&ei=uMwtU... (2013.09.09. 15:28) Van rendes is...
  • KOPP: www.youtube.com/watch?v=fuzp4XX-3Gs Remélem működik még a drótpostás... Milyen nótát találtam?...... (2013.09.07. 18:37) Meghatalmazásos
  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @csongorbela: A pénzbehajtás részével teljesen egyetértek. :) Akadályozom is minden elérhető módon... (2012.09.12. 18:29) Szigorú
  • kisbe'laba': mint ha rólam írtad volna ezt :-) (2011.11.17. 23:58) H-Land

Linkblog

2007.11.06. 10:44 csongorbela

Egyik zsebből, másikba…

... s minek mekkora értéke van?
Egy múlt heti hír: végre nyilvánosságra hozták, hogy mennyit költött az állam arra, hogy jogtisztán fussanak a windows-ok a számítógépeken.
Bár ne közölték volna - ha már egy-másfél éven keresztül jogellenesen titkolták - mert csak újabb vércukorszint növelésre jó, és a tehetetlenséget fokozza. Az adatok tanúsága szerint 2000-2007. között 4,8 milliárd Forintba került az államigazgatás 27000 gépének "tiszta-szovtveresítése". Ez leginkább az operációs rendszer + Office összeállítást jelenti s még talán egynéhány microsoft alkalmazást, de pl. a könyvelő és más számviteli programokat más fejlesztőktől szerzik be. Feltéltelezem. Azonkívül további 5 milliárdba került, hogy 2005-2008. között a közép- és felsőoktatási intézmények oktatói és hallgatói is "tiszták" legyenek. (további összegeket jelent, hogy ez 2005. előtt is így volt már.) Ráadásul a cikk tanúsága szerint, ez még nem minden, mert más hivatalok háza táján is hasonló pénzszórás folyik.
Igen pénzszórás, mert léteznek ingyenes, nyílt forráskódú szoftverek (például - de nem csak - a Linux), amelyeket számos ország, régió hivatalai, dolgozói és diákjai sikerrel használnak.
(lásd:
Bajorok
Franciák
Angolok
Spanyolok
(keress rá az Extremadura kifejezésre)
Magyarok?

Érdekes híreket olvashatsz még itt ha a pdf-ben rákeresel a Linux címszóra.)
Nagy cégek közül pl. a General Motors, az AT&T, az Intel használja tudtommal. Ja és a microsoft belső hálózata.

Én magam 2001. óta használom a Linuxot - a számítógépekhez és oprendszerekhez mit sem értő feleségemmel, az 55 éves nagynénimmel, sokszázezer más felhasználóval - akiket itt név szerint felsorolni most nem kívánok - és pl. a Praktiker áruházakkal, a MÁV-val, a Pannon GSM-mel, és a Borsodi Sörgyárral együtt. Egyszer sem telepítettem újra, egy vírust sem kaptam, s csak egyszer fagyott le, amikor kimúlt a floppy-meghajtóm, miközben egy lemezt próbált éppen olvasni. És legfőképpen ingyen volt és legális.

Most mikor ekkora megszorítások vannak, s 1-2 milliárdonként tarhálják össze az állami kasszát fontos, sőt stratégiai ágazatokat szinte tönkre téve, amikor a mi pályánkat (a művészet oktatást) 5 milliárdért küldik padlóra, honnan a jó fenéből jön az ötlet, hogy erre a "tisztaságra" ezen összegek többszörösét érdemes rááldozni?
Megint csak az a nagy kérdésem, hogy mit tehetünk mi, akik (tegyük fel) elfogadtuk a megszorítások szükségességét, s azt látjuk, hogy ilyenekre költik a súlyos vérveszteségek, megszűnt egzisztenciák "hozadékát"? (lásd még ezt a kérdést itt)

Szólj hozzá!

Címkék: linux politika


A bejegyzés trackback címe:

https://belaba.blog.hu/api/trackback/id/tr392262148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása