HTML

Bélabá mondja a magáét

zene, filo, némi politika és sok bélaság

Címkék

Friss topikok

  • KOPP: maps.google.hu/maps?q=cig%C3%A1nybokor&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&ei=uMwtU... (2013.09.09. 15:28) Van rendes is...
  • KOPP: www.youtube.com/watch?v=fuzp4XX-3Gs Remélem működik még a drótpostás... Milyen nótát találtam?...... (2013.09.07. 18:37) Meghatalmazásos
  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @csongorbela: A pénzbehajtás részével teljesen egyetértek. :) Akadályozom is minden elérhető módon... (2012.09.12. 18:29) Szigorú
  • kisbe'laba': mint ha rólam írtad volna ezt :-) (2011.11.17. 23:58) H-Land

Linkblog

2011.09.05. 13:30 csongorbela

Jól csinálják, vagy nem?

Érdekes gondolatokat hallottam egy barátomtól a CHF/hitel/görögök/izlandiak témában.

Nyögjük ezeket a hiteleket rendesen. Rettegünk nagyon, hogy bedől, hogy mi lesz, ha nem tudunk fizetni. Olvassuk a híreket, hogy az állam segít, vagy nem, hogy az IMF megfeddi az országot, vagy nem, hogy feljebb megy-e a CHF árfolyama.

Aztán arra meg már nem emlékszünk, hogy nem is oly régen - tán két éve sincs - Izland "megadta magát" bejelentették az államcsődöt? Persze az izlandi nép ki is volt akadva, egy viccpárt, a helyi Kétfarkú nyerte a választást, a politikusokat elzavarták. Állítólag még börtönben is van némelyik. De ez csak állítólag.
Az vezetett ide, hogy a külföldi befektetők, bankok oda is úgy szórták a hiteleket, sőt még jobban. Az egyszerű izlandi olyan dolgokra vett fel hitelt, amit mi meg sem veszünk. "Számtalan" - vannak ezek vagy 250 ezren, egy nagyobb magyar városba beleférnek - izlandi vett ilyen hitelből Angliában, Dániában ilyen-olyan gyárat/üzletet stb. Persze csődbe is mentek s akkor jelentkeztek a hitelezők:
- Fizetni kéne.
S meglepődtek-e, amikor azt a választ kapták?
- Nem tudunk"?
- Van nektek ilyen vulkánotok, melegvizetek, nagyon sok ingyen energiátok, s erre felépítve pl. aluminium gyáratok. Adjatok néhány vulkánt azt jól van.
- Nem adunk! - mondták azok az Indul a bakterház banyáját megszégyenítő "nem gyüvök" hangsúllyal.
Na, akkor tényleg meglepődtek.
S hallottunk-e azóta Izlandról?

A görögök hasonló választ adtak a németeknek arra a felvetésre, hogy adják el néhány szigetüket az Égei-tengeren. Ők kaptak pár 100 milliót, hogy lábra állhassanak. El is költötték - tulajdonképpen tán szétosztották a nép között, hogy a plazmatévét ne kelljen eladni. De a fizetéseket megtartották 2-3000 Euró környékén, bár volt némi szociális megszorítás. Ha ebből a fizetésből elvettek volna pár 100 Eurót tán lángba is borul az ország.

Mi visszaadtuk a húszegynéhány millióból hetet, mert Viktorék úgy döntöttek, hogy nem használjuk fel. Jött a pénzpiac és leminősítettek minket, mint rossz adóst! Pofán ver-e a nagymama, ha nem kérek süteményt? Tán ha mindenáron megmérgezni akar...

No ez volt a véleménye a barátnak.
Az összegeket nem ellenőriztem, az izandiakról azóta sem tudok semmit, az újság nem írja. A görögöket írja és mindig felmegy a törlesztőrészletem, amikor ezt megteszi. Inkább nem akarnám tudni, mi van a görögökkel, de egy kicsit most irigylem őket, mert végül is tényleg úgy tűnik, hogy megvannak, köszönik szépen.

Most nálunk is vannak ilyen görögös kezdeményezések - még az is lehet, hogy csatlakozok valamelyikhez - de a kesergőknek azt üzenem: nem ezt látom a görögök és izlandiak arcán. A hitelcsapdában lévőket anyázóknak pedig azt, hogy sokakról tudok, akik nem erejükön felül, nem plazmatévére és nem biztosítékok nélkül vették fel.

Pedig, ha igaz a hír, akkor az említett két ország jócskán sáros lehetne ebben.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://belaba.blog.hu/api/trackback/id/tr1003204055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TB2010 2011.09.05. 21:04:35

Ha nem is görög, de kezdemény. Ha fizetni szerinted is muszáj, nézd meg, hátha kevesebbet is lehet: www.devizaados.hu
süti beállítások módosítása